Klostrets bröd
Vem kan motstå doften av hembakat bröd? Enkelt att göra och enkelt att äta tillsammans med allt!
3 limpor
Ingredienser
100 gram jäst (2 paket)
2 msk salt
ca 14 dl vetemjöl
ca 14 dl rågsikt
1 liter vatten
Gör så här
Koka vatten.
Smula sönder jästen i en skål.
Blanda ut det kokta vattnet med kallt så att dit blir fingervarmt.
Häll lite av vattnet på jästen och rör tills jästen löst sig i vattnet.
Häll i resten av vattnet.
Tillsätt ca 1 liter vetemjöl och 1 liter rågsikt. Blanda. Tillsätt salt.
Tillsätt mjöl tills degen släppt bunken och inte kladdar.
Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 40 min.
Ta ut degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma till limpor.
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med handduk och låt jäsa i 30 min.
Efter 15 min. sätt på ugnen på 200 grader (tar ca 15 min. att bli varm).
Grädda bröden i 30 min. Låt svalna på galler.