Konvertitkaka
För många som konverterar till Ortodoxin kan fastan vara lite svår att vänja sig vid. Det här är ett recept särskilt för dem, men också en god kaka för alla sötsugna eller att bjuda på i fastetid. Det är ingen synd att äta något sött om man gör det i måttliga mängder!
Ca 10 bitar
Ingredienser
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
3 msk kakao
½ tsk salt
2,25 dl socker
1,5 msk vinäger
1 tsk vaniljsocker
¾ kopp 0,75 dl rapsolja (eller solros- eller dylik)
2,25 dl kallt vatten
Chokladglasyr:
Ca 4 msk florsocker
Ca 2 msk kakao
Ca 1 msk mjukt mjölkfritt margarin
lite hett vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda mjöl, bikarbonat, kakao, salt och socker i en stor skål.
Tillsätt vinäger, vaniljsocker, olja och vatten och blanda väl.
Häll smeten i en rund kakform ca 24 cm i diameter. Gör dubbel sats för långpanna.
Grädda i ugnen ca 30-35 minuter.
Chokladglasyr: Blanda florsocker, kakao och lite mjukt margarin.
Tillsätt lite hett vatten för att det ska bli en smidig, krämig glasyr som breds på kakan när den kallnat.